ICO 

Bitbase – Egy kártya mind felett?

Mihaly nevezetű olvasonk kérte, hogy a Bitbase-t nézzük már meg, mely egy újabb és érdekes crypto alapú kártyának ígérkezik. Az összes fórumon szinte állandóan feljön a kérdés, hogy tényleg létezik ilyen kártya és ha már léteznek ilyenek miért is éri meg újabbakat piacra dobni, esetlegesen be is fejtetni egy ICO-ba?

Nos a kártya biznisz már csak ilyen. Eszembe jut egy beszélgetés egy spanyol-angol baráti társasággal, ahol elérkezett egy beszélgetés egy ponthoz, mikor eldurrant az agyam és pofátlanul de bele kellett szólnom. Ilyen mondatok hangzottak el:

“A bitcoinnal nem tudsz mit kezdeni, csak egy két szoftvercégnél tudsz vele fizetni!”

“A bitcoint nemsokára kibányásszák és akkor elfogy és mi lesz utána?”

“Végülis felemelik a 21 milliós határt és mehet az egész tovább.”

Ilyen baromságokat kellett hallgatnom és nem bírtam ki, hogy ne kezdjek el cáfolni. A beszélgetés csúcsán pedig előhúztam a TenX kártyámat és megmutattam az alkalmazást. Na ez volt az a pont, amikor összeállt a kép. Megértették azt ami számomra is sokáig meggátolt abban, hogy bitcoinom legyen: nem kell 1 BTC-t venned, veheted ennek a töredékét is.

Most ez viccesen hangzik, de amikor még Magyarországon éltem akkor olyan 180.000 forint volt a bitcoin értéke. Akkor nem volt ennyim (mostani aggyal bárcsak hitelt vettem volna fel és vettem volna… nem is 1-et), ahogy most sincs 1.5 millió forintom. Viszont akkor ha valaki azzal jött volna, hogy te hülye barom vehetsz 0.1 BTC-t is akkor nem késve szállok fel egy amúgy már megállíthatatlan gyorsvonatra (akarom mondani rakétára).

Hogy miért is beszéltem erről? Azért mert a mainstream crypto pénzekkel való fizetés akkor valósul majd meg ha a bitcoin és más altcoin (ETH, stb.) alapú kártyák mindennapossá válnak. Ezt az űrt pedig hisszük vagy sem nem tudja betölteni egyedül a Monaco, de még a TenX sem.

Miért látom így? Az én elméletem szerint ha a “régi világban” bevált egy stratégia ugyanaz az “újban” is működni fog. A régi világ alatt a fiat (klaszikus valuták, USD, EUR, HUF, stb.) alapú bankrendszert értem. London a fintech (pénzügyi startupok) fővárosa (itt jegyezném meg, hogy a Bitbase is londoni: Crypto Base Ltd Company No. 10825810 London, WC2A 1LF).

Példák a fiat világból:

Revolut

https://www.revolut.com

Az első nagy szerelem a Revolut kártya volt, melyet szívből ajánlok mindenkinek. A Revolut megoldotta az, ami minden utazó lelki békéjét hozta el, feltéve ha használja: Van egy alkalmazásod a mobilon, hozzá egy kártyád. Az alkalmazásba feltöltök egy összeg fontot (GBP) majd ha utazom pl. Szlovákiába akkor ott átváltom a GBP-t EUR-ra, mindezt a legjobb váltó értéken. Amint odamegyek egy EUR alapú bankautomatához az érzékeli az EUR egyenlegemet és úgy reagál mintha egy helyi kártya tulajdonosa lennék. Ugyanígy fizetek vele és ha látom, hogy fogyóban az egyenleg még töltök rá fontot (a klasszikus banki kártyámmal) és megint átváltom EUR-ra. Nemrég már ugyanígy megjelent a HUF is a listában. Utazásban a legnagyobb stresszt veszi le a vállamról, mert a gépről leszállva nem húz le senki (jelentem a Liszt Ferencen a legdrágább a váltás, de a városban beljebb is vannak lehúzós helyek).

Folytassam még? A családban akit tudok meggyőztem a Revolut kártya előnyeiről, hiszen haza ha 50 EUR-t küldök akkor oda 50 EUR érkezik miközben nem került az utalás semmibe (hiszen két Revolut kártya között ment át egy jel).

És még valami! A Revolut nemsokára bevezeti a bitcoint is! Akkor fog elszabadulni minden…

Monzo

https://monzo.com

… aztán jött a Monzo, ami számomra a legnagyobb fiat alapú kártya szerelem. A legtöbb bank esetében főleg itt Angliában az a probléma, hogy amikor levonnak valamit a számládról (az első itt töltött hónapokban személy szerint ez iszonyat nagy stresszt okozott) nem tudod, hogy ki mit, mennyiért vett le… ugyanis a bank csak napokkal később láttatja veled az online banki kivonatodnál is, hogy mi történt. Ez rettentő frusztráló tud lenni, amikor mondjuk a mobil szolgáltatód épp vonná a havi részletet, de nincs elég az egyenlegeden és a bank még ezért büntet (miközben tudod, hogy megjött a fizetésed és mégsem elég). Ma már ez számomra nem probléma, de a lényeg: azonnal tudni akarom milyen mozgás van a számlámon!

Erre a megoldást a Monzo Bank Limited hozta el. Ismét egy mobil alkalmazás, melyhez jár egy kártya. Az alkalmazással töltöd fel az egyenleged, majd amint elkezded használni megtörténik a csoda (ami amúgy alap kellene, hogy legyen nem?): azonnal látod hol költöttél mit és az milyen kategóriába tartozik (szórakozás, utazás, élelmiszer, stb.), látod a költés helyének geolokációját, látod térképen, hogy hol volt… mindez a “rich data” feldolgozásra kerül és áttekinthető képet kapsz a hó végén a fogyasztási szokásaidról. A vásárlásaid számláit befotózhatod az aktuális költés mellé… zseniális. Épp ezért azt mondom, hogy az ilyen pénzügyi startupok fogják tönkretenni a nagy bankokat, akik nem haladnak a korral. Ide tartozik például az is, hogy a bankom (HSBC) mági nem oldotta meg, hogy a mobil alkalmazásból utalni tudjak és nem is tudják a magyarázatot. Böngészőben kell belépnem és egy rém komplikált folyamaton kell átvergődnöm magam (miközben a mobil alkalmazásban látok minden pénzmozgást és ott van az utalás funkció is).

A Monzo nemsokára bank lesz (sőt már megkapták az engedélyt és alig várom, hogy kisétáljak a HSBC-től)… Ennyi a véleményem a márkás neves bankokról, bár tudom, hogy te aki ezeket a sorokat olvasod még talán egy olyan világképben ringatod magad, hogy ők azok akik minket védenek és ők tapasztaltak… Szerintem mindez csupán egy ámítás. Minden szervezet aki tradíciókra hivatkozik egy téves de általuk jól marketingezett képet épít fel a fejekben. Erre azt mondom, hogy a nagy szervezetek sajnos olyan lassan mozognak, hogy épp ettől tudnak a kis startupok sikeresek lenni. Az innovációt ha megfigyelitek már nem a Google és más óriások hozzák a világba (csak úgy tűnik) hanem az általuk esetleg felvásárolt startup cégek. Így van ez a bankokkal is, csak ők túl büszkék talán, hogy elismerjék a lemaradásukat (lásd Ripple technológia lebecsülése kontra “mi inkább fejlesztünk saját blokklánc technológiát” esetét).

A fenti példák habár a fiat világból származnak azt hivatottak bizonyítani, hogy több kártya is megfér a crypto világban, aztán hogy mindez honnan érkezik és merre tart (TenX: kártyát csinálunk bank leszünk vagy ChangeBank: bankot csinálunk de kaptok kártyát is) az teljesen mindegy.

Bitbase

https://bitbase.io/

Bitbase esetében ajánlom mindenkinek a white paper átolvasását. Mindig gondoljatok arra, hogy Warren Buffett nem fektetett be olyan cégbe, amihez nem volt köze (nem látta át az egészet, nem volt szavazati joga, stb.), ezért minimum a white papert ismerned kell egy befektetéshez! Ez a wp mellesleg nincs túllihegve (szerintem rövid).

Ha követjük a 4T szabályt (timeline, team, token, technológia), akkor elsőként a team esik ki… nem találom a csapatot, akkor sem ha a linkre kattintok (amely visszadob a főoldalra).

A token szép dolog, de hol a technológia? https://github.com/bitbasecoin/bitbase

Végszó: További bitcoin alapú kártyáknak van helye a piacon, sőt, de esetemben ezt a befektetést kockázatosnak tekintem. Ez nem egy befektetői tanácsadó blog, de gondolom a 4T szabály szerint 2 összetevő erős hiánya azért némi aggodalomra ad okot, nem?

Ha te másképp ítéled szólj hozzá! Minden észrevétel fontos!

Facebook Comments

Oszd meg! De csak ha tetszett!

Related posts