Uncategorized @hu 

Ne légy crypto - áldozat!

…avagy hogyan trükköznek az ICO koncepciójával a csalók.

Egyre bosszantóbb a jelenség, egyre többször fordul elő, így aztán nem lehet tovább várni, beszélni / írni kell a blokklánc (blockchain) cégek lehúzós dolgairól. Főleg arról, hogy hogyan használnak ismert neveket a tömegek hülyítésére.

Írásom alapja Julian Hosp blog bejegyzése (az eredeti íráshoz katt ide). Julian a példásan sikeres TenX kártya, es a hozza kapcsolt PAY token mögötti csapat vezetôje. Érdemes kicsit rákutatni, nagyon nem egy mindennapi fazon! (Na de ki az manapság a crypto-világban?!) De vissza a lehúzáshoz…

Hogy értsük egymást, de ne vesszünk el az alapok között, maradjunk annyiban, hogy létezik egy “digitálisan épített üzleti ígéret” amely még a cég beindulása előtt ad lehetőséget befektetésre. Ez a befektetés nem dollárban, euróban esetleg forintban történik, hanem bitcoinban vagy ethereumban (ezeket ha nem érted, akkor irány a Google…) a lényeg, hogy az “internetes pénznek” mégannyira sincs szaga — vagyis az emberek többsége nem érzi annyira fájdalmasnak a bitcoinját, etherjét költeni mint mondjuk a malacperselyben csörgő régifajta pénzt. Ebből is származik egyfajta könnyelműség a befektetők között. Nem csoda hogy rengetek a birka aki a nyájat követi — őket hívjuk lemmingeknek. Ezt a szuperkorai befektetést / gyűjtést hívjuk most ICO-nak.

az emberek többsége nem érzi annyira fájdalmasnak a bitcoinját, etherjét költeni mint mondjuk a malacperselyben csörgő régifajta pénzt

Egy ICO-s befektetés után a támogatók kapnak ici-pici kis részecskéket a jövendőbeli üzletekből (ezek a tokenek) amivel már lehet is kereskedni a krypto-tőzsdéken. Vannak akik forgatják (más tokenekre cserélik amit kaptak, stb.) vannak akik csak visszapörgetik dollárba amint lehet. Természetesen akadnak olyanok akik hosszú távra terveznek és figyelik, hogy hogyan változik fel / le a tokenjük értéke a cég növekedésével, bejelentéseivel szinkronban.

Íme egy konkrét példa, hogy mégis milyen számokról beszélünk:

Én anno beszálltam a Civic nevű cég ICO-jába 50 dollár értékű etherrel, amiért pár hét múlva kaptam 500darab CVC tokent, ami abban a pillanatban ért 200 dollárt. (4szeres haszon 3hét alatt) ma 267 dollárt érnek a tokenek, pedig a cég működése még csak “részleges”…

A tokenek utáni kereslet szintén meghatározza az értékét, sőt ha a lemming / birka azt látja hogy sokan eladnak (világosan látható a krypto tőzsdén -nem nagy tudomány – még anyukám is látná hogy sok a piros, és esik az ár)… szóval ha sokan eladnak, a nyáj pánikol és elad, ha nő az érték (sok a zöld) akkor a további növekedésben bízva a lemmingek vásárolnak. (Fickó látja haverját mennyi pénzt csinált, ugrik ő is. Mami hallja kis-unokát milyen okos volt, gyorsan ad ő is pénzt…. Persze amikor esik az ár, megijednek hogy padlóig zuhannak és ebből lesz a pánik eladás, ami tovább tolja lefelé az árat. Drágán vettek, olcsón eladtak — ezt csinálják a legtöbben.

(…és már megint elkalandoztam. Bocsi, vissza a nagy nevekkel való lehúzáshoz).

A lerántás nem egy piramis szisztémával történik, hanem inkább véleményformálók által vezetett csordák szisztematikus mozgatásával.
Van hogy az “influáló” figura maga a lehúzóköcsög, de gyakran akad olyan is, hogy a hírtoronyőr is meg lett vezetve és maga sem tudta pontosan mit támogat olyan nagyon. Ne felejtsük el, hogy az ICO főleg az ÍGÉRET anyagából van gyúrva.

Az egész cryptovilág fiatal és vad, tele izgalmas lehetőségekkel és El Dorádo-hoz hasonlóan itt is akad bandita minden sarokban. Feltolják a token árát a lemmingek tolják tovább a csillagos égig mire a csalók gyorsan eladják a magukét magas áron (nagy mennyiségű eladás=nagy árzuhanás) a megvezetettek meg csak pislognak hogy hooops, leesett a tokenem ára….

Nézzük csak hogy is néz ez ki belülről. TenX-es barátunk Julian meséli a következőket:

…. Ismert cryto figuraként engem is kerestek meg néhány igencsak kérdőjeles project kapcsán, elég komoly pénzeket kínálva. Eleinte csak néhány felkérés jött, aztán ahogy az ICO koncepció népszerűsége nőtt egyre több lehúzásba akartak invitálni. Mostanság már szinte minden napra akad egy ilyen gyanús felkérés. A csapat bázisa Singapore-ban van, de az ajánlatok a világ minden tájáról érkeznek. ..

Nézzünk egy példát: egy napon haverod felhívja a figyelmedet egy hiperszuper befektetésre. Elkezded beleásni magad az elérhető információkba, és úgy látod minden rendben is van. Cikkek, háttérinfók, minden ok. Az ICO rendesen szépen listázva van az összes fontos platformon, Youtube figurák dicsérik az ötletet és mindent körülötte….

Szuper! Fogod magad és befektetsz. Megkapod a tokenjeidet, az értéke szépen megy felfelé, aztán pont amikor gondolnád, hogy akkor most már kiveszed a lóvét az ár esni kezd. Fölhívod a cimborát, erre mondja neked hogy bizony ő már kiszedte a pénzét szép profittal, de te csak tartsad még, várjad hogy felmenjen a token értéke…. Ami nem történik meg.

Nem bírod tovább: pánikeladás! Benyeled a veszteséget, és elmagyarázod magadnak hogy ez nem lehúzás volt csak sima befektetés amiből most így jöttél ki.

benyeled a veszteséget, és elmagyarázod magadnak hogy ez nem lehúzás volt

Van-e remény?

Ma, 2017 szeptemberében az ilyen berántás teljesen törvényes, sőt talán sosem lesz arra mód, hogy ezt a decentralizált világot valaha is törvényekkel tereljék keretek közé. Valahol ez egyszerre briliáns és rémisztő.

Épp ezért olyan fontos okosodni, és megfelelően elgondolkodni a következőkön:

 • Az értéktelennek tűnő ICO amit celebrity hirdet.
  Van a nagyhangúnak bármi köze a projecthez, tényleg hisz benne, vagy csak a saját 90%-os kedvezménnyel kapott tokenjei értékét akarja felpumpálni?
 • Youtube figurák, podcasterek, bloggerek… Bizony bizony! Végtelen a sora azoknak a csatornáknak akik értékes, eredeti tartalmakkal nyerték el a népszerűséget, amit most mindenféle hamis reklámokra használnak.
 • Tanácsadók, mentorok akik csak a promóció miatt lettek bevonva az egész felhajtásba.

Néhány példa, mivel is keresték meg Julian-t :

 • Közvetlenül a TenX token-kínálata előtt (ICO) nagypénzes befektetők ajánlottak beszállást kedvezményért cserébe, hogy majd ők jól felpumpálják a piaci árat.
 • Tudva hogy Juliant nagyon sokan követik, és adnak a szavára gyakran kap MILLIÓ DOLLÁROS ajánlatokat, csak hogy ezt vagy azt a szolgáltatás pozitív módon említse meg.
 • Eseményekre is gyakran hívják, hogy aztán a résztvevők torkán letolhassanak valami értéktelent.
 • Százalékos ajánlat a nagy lehúzós üzletből, csak azért hogy Julian legyen a weboldalukon. Ajándékpénz persze, aztán hogy az ember neve mehet a kukába az már más kérdés.

Természetesen Julian és csapata tudja már hogyan kell lenyomozni / leépíteni az ilyen megkereséseket, de gondolkodj csak el. Ha őt megkeresik, egész biztosan bekóstolnak másokat is, és nem kétség vannak akik nem ennyire óvatosak a saját nevükkel, vagy csak a mostani mániából akarnak gyorsan szakítani…. Ki tudja. De nyilvánvalóan vannak akiket meg lehet venni.

Ez nem piramis, hanem körkörös szisztéma. Miközben a lemmingek abban a hitben élnek hogy ők vannak közelebb a tűzhöz és ők járnak jól, észre sem veszik mi folyik a háttérben. Vannak úgynevezett pumpáló csoportosulások, ahová nagy muhaházva csatlakozik a birka. Még ő érzi magát megtisztelve a meghívással. Persze miközben a lemmingek pumpálják felfelé az árat, a lehúzósok már adják is el a maguk tokenjeit.

Ezt a trükköt még nem mindenki tudja, mivel az érintettek kézdörzsölve őrzik a titkot — remélve, hogy a tudás majd hirtelen meggazdagodáshoz vezet — aztán mikor befürödnek még inkább hallgatnak. Ezért is olyan könnyű újabb és újabb csoportokat berántani.

Fontos tehát hogy észnél legyünk, és a sok kamu ICO között csak abba fektessünk amiről tényleg tudjuk a fontos részleteket, és nem csak a hangzavart követjük a többi lemminggel együtt!

Pár dolog utánaszagolni, hogy elkerüld a berántást:

 • Csekkold az alapelvet amin az üzlet, vagy token alapszik.
 • Tedd fel magadnak a kérdést, hogy valóban nagyszerű ötlet / technológia van az csapat kezében?
 • Kikből áll a valódi, alkotói csapat? Kik fognak valóban dolgozni a projekten? Képesek lesznek a megvalósításra?
 • Akik tolják felfelé a piaci árat, csináltak esetleg hasonló trükköt már a múltban is?
 • Van valami esemény (valós változás,bejelentés) az árnövekedés mögött?

Szépen lassan beáll majd a rend, és a sikersztorik megtanítják az egyszerűbb felfogású embereket is, hogy mire kell figyelni, de nem várhatunk a regulátorok közbelépésére. Ezt nekünk, a decentralizált világot kitartóan építő közösségnek kell rendbe szedni, és formába önteni. Példamutatással és a tudás megosztásával.

Épp ezért töltöttem ezt az időt az írással, mert hiszem, hogy minden pici fáradozás, megosztás erősíti a mi közös digitális jövőnket.

Köszönöm a türelmedet, hogy mindezt végigolvastad — tudom nem volt rövid.

Ha szeretnél az ICO-król többet tudni, napra készen mustrálni az éppen újonnan felbukkanókat, akkor katt ide és nézz minket Gabriellel ahogyan videóban beszélünk a témárol.

Related posts