Uncategorized @hu 

ICO-STARTUP-TOKEN-COIN (alap kifejezések)

Falramászás van mikor nagy okoskodó észosztó félistenek is összekeverik a legalapvetőbb fogalmakat.
Na akkor gyorsan itt vannak az alapfogalmak.
(ha valamit benéztem, tessék szólni és javítom – remélve hogy nem energiapazarló trollok olvassák ezeket a sorokat most, hanem értelmes konstruktív arcok.ICO – Initial Currency Offer:

Maga a Tokensale. Az Offer ajánlatot jelent, tehát az ICO maga a cég korai ajánlata.
Initial -avagy a történések előtt zajlik mindez. Minden csak egy ígéreten alapszik, semmi sem garantált, épp ezért fontos az óvatosság.
Az ajánlat lényege, hogy egy új cég tőkét és felhasználókat szerezhessen a vállalkozáshoz.
A hagyományos crowd-funding helyett azonban egy ICO eseteben cryptoüvalutában történik a gyűjtés.
A befektetők a pénzükért cserebe token-t kapnak amivel (ha minden jól megy) később kereskedni tudnak, vagy a támogatott cég keretein belül felhasználhatják a tokeneket valamilyen módon. A tokenek szerepéről, hasznosságáról érdemes mindig élőretekintően tájékozódni.

Támadják sokan ezt pénzgyűjtési/befektetési formát, de tessék szem előtt tartani, hogy minden crypto-currency valamiféle ICO-val kezdődött.

“It would be a mistake to underestimate the value of ICOs or to say that they are a bad thing. ICOs are interesting because they enable monetization for open source projects, something that doesn’t happen often. I created Ethereum itself with an ICO.  Vitalik Buterin

Startup:

A kis cég /vállakozás legelső fázisa. Gyakran csak egy pár srác egy garázsban, vagy egy megosztott közös irodában. Van aki mások almait építi, van aki pedig a sajátját. A startupperek gyakran ezerszer keményebben dolgoznak mint bármelyik nagyvállalati alkalmazott. Éppen ezért találjak sokan az ilyen üzleteket jó befektetésnek.

Coin:

Az aminek saját blockchainje van. Mint például a Bitcoin, Ether, Neo, Litecoin, Dash….

Token:

Amit egy blockchainen futó smart contract (okos-szerződés) generál így képviselve funkciót -következésképpen pedig érteket.

Whitepaper:

A cég/technológia aprólékos részleteit kibontó írás. A legelső vízió, magyarázat, alapkő.
A legfontosabb része az ajánlatnak.

Whitelist:

Ha fekete listára raknak, akkor tudod ki vagy tiltva valahonnan…
Ha fehér listára kerülsz (iratkozol fel) akkor az azt jelenti, hogy a neved a jóféle regisztráltak között figyel.

KYC:

A sok szabályozási sírás-rívás miatt egyre nagyobb jelentősége van az adatgyűjtésnek így egyre többen szeretnék tudni hogy ki is az ügyfél: KYC nem más mint rövidítése a Know Your Costumer kifejezésnek ami szimplán annyit jelent: ismerd meg az ügyfeled.

Smart Contract:

Mivel a blokklánc egy általános adatbázis, ezért nem csak pénzügyi tranzakciók tárolhatóak benne, hanem akár programkódok is. Ezeket a futtatható programokat hívják okos szerződéseknek (smart contracts). Ha a BitCoint rendszerét egy hatalmas pénzügyi tranzakciókat tároló adatbázisnak képzeljük el, akkor az Ethereum egy hatalmas szuperszámítógép, ami a tranzakciók tárolása mellett ilyen aktív kódok futtatására is képes. Amint az Ethereum hálózatán létrehozunk egy okos szerződést, az onnantól kezdve “önálló életet él” (bővebben erről itt)

Token vs Coin kerdest legtisztabban IVAN magyarazza:
https://youtu.be/pcilyT3fh-0

Related posts