Tipp Uncategorized @hu 

A Coinbase esete és a magyar bankok (vendégblogger)

Amikor a baráti körömben szóba kerül a Bitcoin vagy az Ethereum előbb vagy utóbb elérkezünk ahhoz a kérdéshez, amely így hangzik: „Hogyan tudom ezeket megvenni?” A válasz egyszerű: Coinbase-el. A gyakorlat viszont komplikált, mivel a magyar bankok még mindig nem tartanak ott, ahol tartaniuk kellene 2017-ben.

Mivel én már viszonylag olyan régen használom a Coinbase-t, hogy szinte alig emlékszem a regisztrációs folyamatra, felkértem egy barátomat – név szerint Balkay-Halász Pétert, hogy írjon egy rövid jegyzetet, mivel is járt a Coinbase-es tortúra és hogyan is élte meg ezt az egészet.


Bitcoin: a kezdtek

Ami a regisztrációhoz az alábbiakra lesz szükség:

 • személy és jogsi a személyazonosságod igazolásához
 • Google Authenticator hitelesítő app
 • bank kártya: 3D secure kóddal (K&H előnyben): ha MKB-s vagy akkor bukta. Én az vagyok így a bankkártyás fizetés nem opció de van megoldás, erről egy kicsit később
 • Coinbase applikáció (Android vagy iOS)

A folyamat

 • Az első pár lépés nagyon egyszerű volt: Coinbase mobil app-on regisztráció: (https://www.coinbase.com/)
 • A regisztráció egy pontján kérni fog, hogy 3 lehetséges hitelesítő app közül egyet használj én a Google-ét választottam (erre a 2 lépcsős azonosítás miatt van szükség)
 • Email cím, telefonszám beállítása rendben volt.
 • Kér egy fotót a jogsidról, személyidről vagy útleveledről.
 • Van egy ellenőrzési folyamat (max 2-3 perc).
 • Amint ez meg volt jöhetett a következő lépés: bankkártya adatok megadása. (PayPal és hasonlók nem játszanak).
 • Az adatok felvitele után először ellenőrzik, hogy a kártyád valóban létezik-e (ebben nincs nagy újdonság a PayPal, PayU és més hasonló oldalaknál is így megy)
 • (Letöltöttem menet közben az Coinbase appot és oda is beléptem)
 • Következő lépés a vásárlás… azaz lett volna:

Innentől vált egy picit “mókássá” a helyzet: ahhoz, hogy a Coinbase-n keresztül tudja vásárolni Bitcoin-t, Litecoin-t vagy Ethereum-t az applikáción vagy a honlapon keresztül fizetned kell. Azért, hogy kellőképp tudják ellenőrizni a befizetéseket szükség van a banktól egy 3D secure code-ra amint speciálisan az online vásárlások esetében tudsz használni. Ha olyan bankod van mint pl.: a K&H akkor semmi gondod nincs ezt tudod igényelni. Ha olyan mint az MKB akkor, hogy a Jóbarátokból idézzek “Bumm! Szívtál”, mert ők még csak hírből se nagyon ismerik ezt és mint szolgáltatás nincs is náluk ilyen.

A megoldás

De van megoldás! 🙂 lehetőséged van a Coinbase-en keresztül egy Euro wallet nyitására (egész pontosan ezt ők megcsinálják neked automatikusan: ide egy úgynevezett SEPA utalással tudsz pénzt feltölteni majd ebből vásárolni. A hátránya: kicsit bonyolultabb, mint az egy kattintátsos fizetés, de nem vészese kb 5 perc alatt megcsinálható és olyan 2 munkanap míg a bankodtól a Coinbase-hez ér a pénz (én most tesztelem, hogy működik-e). Ha a Coinbase-hez megérkezik a pénz akkor nincs gond, mert ebből az Euro wallett-ből tudsz  vásárolni

A bankos ügyintézés elhúzódott picit így menet közben csináltam még egy regisztrációt a GDAX-on (https://www.gdax.com Megjegyés: a GDAX a Coinbase kereskedési platformja, melyen belül az egyes crypto valuták között váltásért nem számolnak fel extra költséget), ha már készen van a Coinbase regisztráció és be is vagy jelentkezve akkor tulajdonképpen azzal automatikusan be regisztrál ide is. A regisztráció véglegesítéséhez itt is meg kell adnunk még egy személy azonosító okmányt (a Coinbase-ből érzékeli, hogy ott mit adtunk meg). Tapasztalat: nekem Safarin keresztül valamiért nem akarta betölteni a kamera képét az oldalba így végül Chrome-n sikerült. Annyi változás van a Coinbase.hez képest, hogy az okirat két oldalán kívül még 1 fotót kell készíteni magunkról. „It’s selfitime!” Ha ezzel meg vagyunk és elfogadta a regisztrációnkat a GDAX akkor már nézhetjük is az adatokat és adhatunk vehetünk, mint a tőzsdén 🙂

Savanyúság

Később átement a deposit, amely meg is jelent a Coinbase-n, a rossz hír hogy az MKB-nál ez 1,600 Ft plusz költséget jelent és meg is kérdeztem, hogy ez a”jutalék” fix-e. Közölték, hogy igen, egészen addig amíg az utalás 0,16% nem haladja meg az 1600 Ft-ot. Majd még képesek voltak megkérdezni, hogy tervezek-e ilyen vásárlást a jövőben. 🙂

Tanács: olvass, kérdezz mielőtt bármit csinálsz!


Köszönjük Péternek a beszámolót… ez a 3D secure kártya dolog siralmas Magyarországon, de érdemes végigcsinálni az egészet, mert én személy szerint a Coinbase-nél olcsóbban nem találtam még olyan platformot amelyen bitcoinhoz, etherhez vagy litecoinhoz lehetne elfogadható áron hozzájutni (és ez akkor is érvényes ha a Coinbase kezelési költséget is felszámít a vásárlásnál).

Related posts