ICO Tipp 

Hogyan fektessek be ICO-ba?

Az egész valahogy tinédzser koromban kezdődött… gondolok itt arra, hogy az ember elkezdte megérteni a pénzügyi világ megértését és ahogy világosabbá válik valahogy azt kezdi érezni, hogy ebből ő nagyon is kimarad.
Később huszonévesként már a tőzsde működése volt ami nagyon érdekelt és oda még hozzá sem lehetett férni. Magánszemély mondjuk egy amerikai részvénypiacon közvetlenül nem is vehetett részt, arról nem is beszélve, hogy nem vagyok amerikai. A magyar piac pedig nem vonzott… bár bizonyára van aki azt érzi sexy-nek, hogy OTP részvénye van… én ezt kihagynám.

Ahogy beleláttam a dolgokba és megértettem mitől lett gazdag Gordon Gekko (és most itt nem a belső kereskedésekre és piaci manipulálásra gondolok amelyeket a Wall Street filmben láthatunk) egyértelmű volt, hogy én ebből kimaradok, akkor is ha beengednek a tőzsdére. Mindeközben motivációs előadók és guruk arról beszéltek, hogy a pénz korlátlan mennyiségben áramlik körülöttünk, csak ki kell nyújtani a kezünket, hogy kapjunk belőle.

Hogy miért is beszélek ezekről? A lépéselőny nyilvánvalóan abból származik a legtöbb esetben ha egy cég tőzsdére kerülése előtt már részvényekhez jut az ember. Na ide nem tudott bekerülni egy magamféle „halandó” ember. Aztán változott a világ és ha megfigyeljük olyan irányba, hogy minden ami azelőtt vállalatok, kormányok, bankok kiváltsága volt lassan áttolódott a magánszférába.

Példák:

filmipar – régen kiváltság volt, mert egy magánszemély kamerához sem tudott jutni – ma már egy szimpla mobillal is képesek vagunk egy filmet készíteni és mindezt közzétenni az interneten

zeneipar – a hangszerek hozzáférhetők és nem kell egy teljes zeneipari gépezet a „piacra” kerüléshez

adatohordozók – régen a CD kiváltság volt, mára elavult, de mára akár otthon is tudunk Blu-ray lemezt írni

gyártás – vannak 3D nyomtatóink, a gyártás elindult a decentralizáció felé

nyomdaipar – a házi nyomtatás, fénymásolás már nem ipari kiváltság…

nemzetközi vállalatok – egy kis startup cég mára az interneten rövid idő alatt tud nemzetközi óriássá válni

A fenti példákból látható, hogy nincs olyan terület lassan, amelyet ne lehetne háziasítani és hisszük vagy nem (én sokáig nem hittem) mindez eléri a bankszektort is, hiszen a crypto világ már arról szól, hogy nem kell kormánynak, országnak, nemzeti banknak lenned és létrehozhatsz saját pénzt (valutát). A cryptovilágban ezeket a pénzeket nevezzük tokeneknek / coin-oknak. Ezzel a világgal viszont egyértelművé válik az amit a fenti példákból sikerült megértenünk: most már te is hozzáférsz a tűzhöz és ez már nem kiváltság!

Hát nem gyönyörű hogy nem csak az van hogy az ilyen új valutákhoz hozzűférünk, de még a piacra kerülést megelőzve is alkalom adódik a korai vásárlásra? És IGEN, ebben bárki részt vehet. Erről szól ez a cikk és nem is szaporítanám a szót, de közben próbálok mindent elmagyarázni, hogy nagymamám is megértse, de lehet néhol egyszerűsítenem kell és szakember számára „gagyi” példákat kell használnom.

Mi az ICO?

Az ICO angolul „initial coin offering” gyakorlatilag egy olyan tőkebevonási művelet, ahol egy cég ötletére, piacon való megjelenésére gyűjt pénzt. A fenti példák alapján azt is mondhatnánk, hogy az ami kiváltság volt (hogy valaki VC azaz „venture capital” magyarul kockázati tőke befektető) lehessen ma már átvonult a privát szférába. Ha te egy ilyen ICO-ban veszel részt, akkor annak a cégnek a kockázati befektetőjévé válsz. A névben ott a kockázat, tehát ahogy a VC-k akik kezdő cégekbe fektetnek be, pont úgy kockáztatnak ahogy te, csak ők nem rohannak állam bácsi sóhivatalába reklamálni, ahogy te tennéd. Helyette inkább a kockázatokat csökkentve mélyebb tudásra tesznek szert, hogy felismerjék mibe kell befektetni (erről szól az ICO mustra).

Mi az a token sale?

A klasszikus befektetési modellel ellentétben ha te befektetsz egy ilyen cégbe, cserébe nem részesedést kapsz, hanem az adott cég tokeneket (nevezzük kuponoknak, vagy váltócéduláknak, bár egyik kifejezés sem helyénveló) kapsz. Annál több tokent kapsz egy ICO-ból, minél több pénzt invesztálsz (fektetsz be).  Ezeknek a tokeneknek van egy kezdeti értéke (amilyen áron vetted őket még a piacra kerülés előtt – na ez az okosság amiben ma már részed lehet), majd ha piacra kerülnek elkezdenek önálló életet élni úgy ahogy a Bitcoin élt idáig és lett fillérekből több ezer dolláros digitális arany.

Mi az a white paper?

A white paper általában egy letölthető PDF dokumentumot jelent, amelyet az adott ICO oldalán találsz sok esetben több nyelven. Ezen dokumentumban van leírva minden olyan adat, amelyet neked mint TUDATOS BEFEKTETŐNEK komolyan át kell tanulmányoznod mielőtt döntést hozol. Ez a te felelősséged és senkire sem háríthatod át ha rossz helyre invesztálsz. Többek között épp a sok felelőtlen befektető miatt van óriási nagy pánik a világban és ennek hatására egyes kormányok inkább illegálisnak nyilvánítják az ICO-kban való részvételt. A decentralizáció, a blokkláncosított világ mindeközben abba az irányba halad, hogy a te életeddel kapcsolatos döntések felelősségét a te válladra tegye, hiszen te vagy az életed irányítója. Fel kell fognunk azt, hogy a kormányzás szerepe nem az adott ország lakosainak korlátozása („majd mi megmondjuk neked, hogy mit szabad csinálnod, mert te nem értesz hozzá”), ahogy idáig volt. Ezzel a kormányok is tisztában vannak és a bankszektorral együtt érzik is a „hatalamuk” gyengülését, de ez nem történik meg, míg egyénenként nem születik meg az a felismerés amiről a blokklánc technológia szól.

Visszakanyarodva a white paper-hez, itt van leírva az adott ICO üzleti terve, az eddig elért mérföldkövek, a csapat, a technológia, a tokenek felhasználása (sokan azt hiszik a tokenek csak a gyors haszon realizálására valók, miközben a háttérben sok esetben egy új világrendszer üzletágainak a valutáiról beszélünk).

Mi az a pre-sale? Mi az a bonus?

A token sale-nek leggyakoribb esetben két fázisa van. Ha még nem elég a piacra dobási érték alatti vásárlás ez még fokozható. A pre-sale fázisban egy adott token értékesítési ára alá is tudunk menni még pedig úgy, hogy ha időben lépünk és megfelelünk minden követelménynek, akkor a megvásárolt tokenek mellé bónuszokat is kapunk. A bónuszok extra tokenek. Pl. Ha xy dátum előtt veszel egy adott cégtől minimum 1 ethernek megfelelő token mennyiséget a cég ad neked +20% tokennel többet. Ezzel extra mennyiségű „ingyen” tokenhez tudsz jutni.

Mi az a white list?

Az ICO indításnak vannak szabályai és a törvénykezés még mindig gyerekcipőben jár és egyes országok törvényhozásai inkább a drasztikus tiltást válasszák, mintsem a mélyebb megértést és szabályok alkotását. Épp ezért oda kell figyelni arra, hogy egy adott ICO-ban milyen ország állampolgárai vehetnek részt, pontosabban, hogy mely országok vannak tiltolistán. Ez sokunkat nem érint, de ezen szabályokat minden ICO weboldalán megtalálhatjuk. Ilyen országok például az Amerikai Egyesült Állampok, Szingapúr, Kína, stb. Az ICO-k mögött álló cégek mivel szeretnének megfelelni az előírásoknak és nem elbukni jogi oldalon próbálják maximalisan „bevédeni magukat”, ezért még mielőtt te résztvennél egy token sale-ben, bizonyítanod kell, hogy jogilag nem ütközik szabályba a részvételed. Ezért fel kell iratkoznod az úgynevezett „fehér listára” angolul a white listre (a feketelista ellentéte, ahol bizonyítod „makulátlanságod”).

Mi az a KYC?

A white listre épp ezért nem meglepő módon meg kell adnod az olyan adataidat, mint a nevedet, születési dátumodat, netán lakcímedet, állampolgárságodat, fel kell töltened a jogosítványod, vagy az útleveled előlapi és adatokat tartalmazó oldalát… van, hogy az útleveledet tartva szelfit kell feltöltened, stb. Mindezen adatok a már leírt okok miatt kellenek és semmiképp sem az adataid ellopásáról szólnak. Tudom, hogy sok a rémtörténet, de én azzal szoktam megnyugtatni a baráti körömet, hogy ha egy adott cég adott szakmemberei (erre majd kitérünk) felépítenek egy projektet, nem fogják a hírnevüket (ráadásul csoportosan) kockára tenni Tóth János kisnyugdíjjas adataival való visszaélése miatt. Az ő céljuk, hogy pénzt hozzanak be a több millió dolláros projektjükhöz. Ezt a folyamatot hívjuk KYC-nek, amely az angol „know your customer” azaz ismerd meg a vevődet rövidítése. A KYC része az is, hogy bekérik a sok esetben ERC20-as wallet címedet, amelyről a tokeneket fogod vásárolni, de nem ritka az sem, hogy megkérdezik, milyen pénzösszeggel, vagy cyptovaluta mennyiséggel fogsz invesztálni. Erre mind szükség van, hiszen az adott cég ez alapján állítja be az adataidat az okosszerződésen belül.

Mi az az okosszerződés?

Az okosszerződésről szüllettek már cikkek, de röviden az ICO-k esetében ez egyfajta automatizált kód, amely felelős azért hogy ha te beküldesz pl. 1 ethert az adott címre, akkor ugyanoda az visszaküldjön neked mondjuk 100 db tokent. A tudást lehetne fokozni és erről szól a már linkelt #ethereumtudas sorozat is, de lényeg, hogy ez a szerződés tartalmazza azt is, hogy mely címről „várja” majd tőled az adott kód a crypto-valutát. Épp ezért van az, hogy ha valaki lemarad egy white listről és ha tudja is a címet ahova küldené a cryptót, az vissza fog pattanni. Sok cégnél ez vonatkozik a mennyiségre, az időpontra és sok részletre. Épp ezért kell megadott címről, megadott időben az előre „megbeszélt” mennyiségű cryptot (legtöbb esetben ETH-t azaz ethert) beküldeni.

Mi az az ERC20?

Erről is van nagyon sok cikk, de röviden annyit kell tudni, hogy a wallet azaz a digitális pénztárca ahol az ETH-dat tárolod ennek a szabványnak kell megfeleljen. Miért? Mert általában ide fog visszaérkezni az ETH ellenében visszaküldött tokened is, abból az adott ICO-ból, amelyben résztvettél.

NEM ERC20-as walletek: Coinbase, Bittex, Poloniex és egyéb tőzsdék, a BTC walletekről nem is beszélve, hiszen az ERC20-as szabvány szorosan csakis az Ethereum hálózathoz kapcsolódik

JO ERC20-as WALLETEK: imToken, MyEtherWallet, Metamask, Eidoo stb. (egyesek mobil, mások böngésző alapú walletek)

Az mit jelent ha egy token el kezd „trédelni”?

A crypto világban minden angol ezért sok esetben egyszerűbb a hunglish kifejezést használnunk, mintsem crypto kereskedést említeni. Amikor megérkezik a token a walletedbe (ez is fokozható, mert egyes ICO-k saját walleteket hoznak létre a tokenek tárolására, de most ebbe ne menjünk bele), akkor azt csak nézegetheted, de értéke még nincs a befektetésednek. Egy idő után viszont az adott ICO a token sale lezárása után (amikor már kiosztották a bónuszokat és minden ETH és token a helyére került), a cég előre megegyezett időben szerződést köt egyes digitális tőzsdékkel (trading platformok), hogy a te tokened forgalomba kerüljön. A legtöbbünk esetében ez jelenti a legizgalmasabb időszakot.

Ahogy az adott token/coin megjelenik egy tőzsdén, „trédelni” kezd elkezd úgynevezett önálló életet élni. Azt, hogy egy token/coin hol jelenik meg, vagy megjelent-e már a CoinMarketCap oldalon lehet a legjobban követni. Példaként itt van az ICON (csak, hogy ne a már fellegekbe magasztalt első 10 coinról beszéljünk) aktuális grafikonja.

A fenti grafikonhoz a már említett oldal kereső mezőjébe beírt ICO, vagy coin szimbólum (esetünkben az ICX) begépelésével jutunk. Látható, hogy a coin 2 hónapja kezdett el trédelni és akik akkor résztvettek a token sale-ben most coinonként közel 11 dollárral számolhatnak? Tízszeres haszon? Semmiség, mert az ICON még nincs készen a technológiával és a coin nem trédel még minden platformon (ezt a Markets menüpont alatt találjuk). Ha most irigységet érzünk azok iránt, akik bitcoinnal vagy etherrel rendelkeznek, van egy jó hírem: nincs késő, mert az Ethereum is egy ICO volt (Vitalik Buterin az Ethereum alapítója, vagy a LiteCoin mögött álló Charlie Lee bármit mondhat, ők is így kezdték).

A fenti grafikonnal nem azt akarom sugallni, hogy minden egyes ICO tokenje – coinja az ETH sorsára jut. Ez nincs így, de ha okosan, megfontoltam és lassan megértve a crypto világ és a technológia összefüggéseit megfelelően fektetünk be, a befektetett összeget megtöbbszörözhetjük.

Az alábbiakban összeszedem címszavakban egy ICO-ban való részvétel menetét.

Egy ICO befektetés folyamata röviden

  • Megjelenik egy ICO az interneten (sok oldal van többek között a TokenMarket vagy más oldalak, sőt erre már vannak specializált mobil alkalmazások is pl. ICO Showroom, ICOBAZAAR, stb., de akár követheted az ICO mustra YouTube csatornáját is)
  • Rámész az adott ICO weboldalára, informálódsz, letöltöd és elolvasod a white listet
  • Informálódsz, megkutatod, csatlakozol az adott ICO Telegram csatornájához, bekapcsolódsz a beszélgetésekbe, figyeled a híreket, kérdezed az egyre gyorsabban növekvő közösségünket, amelynek te is aktív részese lehetsz (csatlakozás itt)… és meghozod a TE SAJÁT DÖNTÉSEDET
  • Feliratkozol az ICO whitelistjére (vigyázat sokszor ez nem egyenlő a levelezési listával, bár sokszor ha a listán vagy akkor figyelmeztetnek, hogy csatlakozz a white listhez is, de többször maradtunk már ki a jóból, mert figyelmetlenek voltunk)
  • Keresed a KYC lehetőséget, azaz figyeled az emaileket a kommunikációt, mert egyre többször megesik, hogy a white list még egy újabb fokozatot is elvár majd. Ha megadtál minden adatot, feltöltötted az okmányaidat és megjött a válasz, hogy alkalmas vagy a token sale-ben való részvételre, írd fel az ICO token sale indulását, vagy állítsd be figyelmezetetést magadnak (maradtunk már le így is komoly projektekről). Megnézed, hogy mennyi a minimális befektetési limit (a nagy komoly projektek nem ritka, hogy 10-20-50 ETH befektetést kívánnak – volt már rá példa, hogy ilyenkor közösen dobjuk össze majd osszuk szét a tokeneket)
  • Elérkezik a pre-sale dátuma… figyeld a Telegram csatornát és az emailjeidet… Sokszor az ICO okosszerződés címe és minden adat ami szükséges részvételhez emailben kerül kiküldésre ezért résen kell lenned.
  • Az ERC20-as walletedben a már bekészített ether mennyiséget az adott ICO okosszerződésének címére küldöd át… megfelelő gas értékkel (amely sokszor az ICO emailjében vagy weboldalán van feltüntetve).
  • Amennyiben „átment a pénz” ICO-tól függően visszaérkezik a token a walletedbe (van amikor azonnal, van hogy napokkal később, de erről az adott ICO Telegram csatornáján tudsz meg többet – ott sok türelmetlen ember úgyis naponta 100x felteszi majd ugyanazt a kérdést).
  • Napok, hetek, hónapok (ez változó) elkezd trédelni a coin, amelynek értékét sok tényező befolyásolja: marketing, hírek, bejelentések, konferenciák, botrányok, interjúk, az adott projekt előlépései, mérföldkövek, stb. Innentől viszont már egy új fejezet kezdődik, amely egy külön „szakma” melyről máskor fogunk beszélni. De megtörtént a csoda: egy adott coinhoz hamarabb jutottál mint sokan mások!

Itt egy témához kapcsolódó videó:

FELELŐSSÉG KIZÁRÁSA:

Az ICO mustra produkció mint weboldal http://icomustra.com , YouTube csatorna http://bit.ly/ICOmustraYT , Facebook oldal  https://www.facebook.com/icomustra és csoport https://www.facebook.com/groups/icomustra célja a crypto technológiák és ezzel kapcsolatos témák oktatási és szórakoztatási céllal, széles körben való megismertetése.  Az ezeken csatornákon megjelenő adatok és anyagok nem hivatottak és nem is szolgálnak semmilyen befektetési, pénzügyi vagy kereskedési tanácsadást. Csak az itt elhangzott, leírt, közölt adatok alapján nem szabadna befektetési, pénzügyi vagy egyéb kereskedési döntéseket hoznod. Az ilyen nemű döntésekkel kapcsolatosan bővebb pénzügyi ismeretekre, mélyebb megértésre és befektetési tapasztalatra és rengeteg kutatásra van szükség. Tudatosítanod kell, hogy minden a crypto valuta, legyen az Bitcoin vagy egyéb alternatív coin egyben magas szintű kockázatot is hordoz magában. Tanulni, kutatni, megérteni, -ez a kulcs a cryptoforradalomhoz!

Related posts