Hosszú mustra ICO 

Hosszúmustra – Fantom (FTM)

A koreai Fantom Alapítvány project ígérete szerint megépíti az első DAG okosszerződés platformot. A DAG matematikai modell a directed acyclic graph rövidítéséből származik.  A Fantom csapata szerint ezzel a technologiával érkezik majd a megoldás a cryptoforradalmat lassító két fő problémára. Ez pedig a tranzakciós sebesség és skálázhatóság.
A csapat viziója szerint a fantom platformján futó dApp-ok gyorsabban és szinte ingyen lesznek majd futtathatóak -a nemszinkronban történő tranzakciós megoldás miatt.
Mostánaban szinte minden héten látunk egy teljesen új szisztémát ami mögé tömegek sorakoznak fel, hogy „na majd ez lesz az a szent grál” ami a hétkoznapi cryptoskodáshoz kell.
Hogy ki melyik megoldásra esküszik az mindenkinek a maga dolga… majd az idő és a piac eldönti.
IOTA, Nano, Byteball, és Hedero Hashgraph,… sorba hamarosan (na jo, nem is olyan gyorsan) megérkezik tehát a Fantom.

Technológia

Fazekas Laci barátunk tollából velősen a DAG-ról:

Irányított gráfot jelent, amiben nincsenek körök. Ez kb. annyit jelent, hogy a node-oknak van egy meghatározott sorrendje, ami alapján a hálózat bejárható. Ez meg azért jó, mert így meg lehet azt csinálni, hogy ahogy halad végig a node listán a tranzakció, úgy hitelesíti minden node, és így születhet meg a konszenzus.

Aki bővebben szeretné beleásni magát a DAG megoldásába itt megteheti: https://en.wikipedia.org/wiki/Directed_acyclic_graph

A Fantom platformja 3 fő elemre osztható:

  • Az OPERA Chain, amelynek működési elvéről már beszéltünk. Az asszinkron adatfeldolgozásnak hála ez oldja meg a gyors tranzakciókat ráadásul alacsony trankzakciós költség mellett.
  • A Lachesis Protokol, amely a hálozatom belüli „consensus”-ért felelős.
  • A Story Data szerepe pedig az adatok „változásainak” időben való elhelyezéséért lesz felelős és használható lesz az ellátási lánc és szállítmányozás nyomonkövetésére is.

Token

A token szerepe egyértelműen mivel egy önálló hálózatról beszélünk a következő:

  • kis tranzakciók kiszolgálása alacsony díjakkal
  • a FANTOM platformhoz való hozzáférés, okosszerződések futtatása, stb.
  • a token holderek motiválása (erre az alapítványnak egyébként van egy külön modellje is, éves 5% „kamattal” és a nodok jutalmazásával – lásd white paper)

Team

A csapat komoly szakmai háttérrel rendelkező egyébként koreai és nemzetközi piacot is megjárt személyek egyvelege. Dr Ahn Byung Ik, a CEO azon túl, hogy a Fortune Magazin írója is volt már, felépített egy SikSin nevű sikeres éttermi alkalmazás köré csoportosuló céget és egyben a South Korea Food Tech Association elnöke is. A szakmai héttérrel és hozzáértéssel kapcsolatban nincsenek kétségeink és úgy tűnik a már előre létrejött partneri kapcsolatok miatt is a projektnek van jövője és a felhasználói bázis megszerzése sem jelent majd problémát.

Timeline (opera stílusban)

Intermezzo – A projekt meglehetősen korai fázisban van, hiszen a rövidesen lezajló token értékesítés után nem sokkal (június 15.) kijön a saját wallet (amelyet nem értünk hiszen most még csak ERC20-as tokenekkel lesz megoldva a gyűjtés).

Seria – A projekt második fázisa 2018 Q3-ban lesz készen, amikor is elkészül az API és elindul az OPERA main net alapja. Ekkora ígérik az éttermi alkalmazás bevezetését is (a SikSin után ez nem lesz nehéz).

Buffa – A következő fokozat a 2019 Q1-re várható, mikoris a rendszer már képes lesz okosszerződések futtatására és bekapcsolódnak az éttermek kiszállító cégei is.

Operetta – 2019 Q3-ra azaz szinte egy év múlva indul el a teljes értékű hálózat, mely innentől már decentralizáltnak lesz nevezhető és megoldást ígérnek a POS alkalmazások becsatlakozására is.

Grand OPERA – A Fantom a nemzetközi piaci nyitást (idáig ugyanis csak a koreai piacról beszéltünk) 2020 Q2-re tervezi.

Mustra

Összefoglalás

Projekt név: Fantom Foundation

Token szimbólum: FTM

Váltási arány: 1 FTM értékben 0,04 USD-nek felel meg

Weboldal: fantom.foundation

White paper: http://www.fantom.foundation/data/FANTOM%20Whitepaper%20English%20v1.3.pdf

Hard cap: 39,8 millió USD (a tokenek 40% kerül értékesítésre, amely így 99 millió USD-re értékeli fel a projektet)

Private sale és bónuszok: a nagy túljelentkezés miatt ez a fázis már lezárult és a 30% (private sale) és 15% (presale) bónuszok 3 hónapig vannak zárolva

Blokklánc: Az ICO ERC20-as rendszeren zajlik, majd később minden átköltözik a Fantom saját hálózatára

ICO: a crowdsale whitelist és KYC június 8-tól indul és a token sale pedig június 15-én (bővebb infók, kérdések és válaszok a Telegramon)

Záró gondolatok

A Fantom fantasztkus megoldást kínál a jelenleg létező blokkláncok két fő problémájára (sebesség és tranzakciós díj). Ettől függetlenül más modellek is léteznek már, amelyek fejlettebb fázisban vannak, ellentétben a Fantommal, amely 1 év múlva lesz csak működésre kész. Az, hogy elsősorban a koreai piacra fókuszál nagyon jó dolog, de közben épp a koreai kis befektetők vannak kizárva az ICO-ból. A blog azaz a kommunikáció blogolós része csak koreai nyelven történik, amely fura kombó így a már említettek fényében. Kérdés, hogy a Fantom meg tudja-e majd lépni az amúgy elég zárt koreai piac után a nemzetközi bevezetést és növekedést. Kérdéseinkre a választ az idő adja majd meg, de addig is: te befektetnél? Igen vagy nem? 1 vagy 0. Válaszodat az alábbi Facebook link alatt teheted meg:

https://www.facebook.com/icomustra/videos/2042720986055649/

Ha még nem vagy tagjai az ICO elemző zárt csoportunknak csatlakozz itt:
https://www.facebook.com/groups/icomustra/

Természetesen az itt szereplő írás és videó csupán információs és szórakoztató célokat szolgál és nem számít befektetési tanácsnak.

Related posts