ICO Rövid mustra 

Rövidmustra – Carry Protocol (CRE)

Ahogy várható volt a blokklánc technológia térhódítása a pénzügyi szférán túl, más területeket is elér. Nem annyira új terület a Carry, hiszen hasonló volt már („mindig van másik”), de az Dél-Korea-i adaptáció valahogy megfelelő táptalajra lelhet, ha megfelelően történik majd a bevezetés.

A Carry Protocol lényege, hogy a blokkláncon át kapcsolatot hoz létre az ellátási láncon, méghozzá annak utolsó szakaszában: amikor a vásárló és a termékért elmegy egy boltba és megveszi azt. Kereskedelmi és főleg marketing szempontból ez a fázis értéket képvisel, hiszen az itt begyűjtött adatok alapján lehet majd terméket fejleszteni, marketinget tervezni és így tovább. Kifelé persze ez úgy jelenik meg, hogy a vevő hűségpontokat kap (ez a BT, amely gyakorlatilag akár az adott kisbolt márkájának teszi lehetővé a saját token avagy hűségpont létrehozást – innentől a Micike BT-nek is lehet saját tokenje, hűségpontja), hiszen megadta a mobilszámát, vagy hozzáférést biztosított egyes adataihoz.

Mustra

Tech

2 blokklánc, az egyik felelős a tranzakciók lebonyolításáért és adatainak tárolásáért. A vásárlás értéke és egyéb részletek adataihoz csak a Carry Walletet használó vevő fér.

A második blokklánc pedig az esetleges automtikus pont-kifizetésekért, tranzakciókért lesz felelős, valamint it futnak majd a Carry partnerei által generált hűségpontok kezeléséért felelős okosszerződések is.

A szolgáltatáshosz szükséges Carry Wallet a kliensek mobilján fut majd, a kereskedői oldalélt pedig a már több mint 10 ezer már most is működő tablet lesz felelős. Ezekre kerül majd bekötésre az API (bővebben a token részben). Ezt ők off-blockchainnek nevezik.

Token

A már említett gondolatmenet mentén adott a CRE token, melyhez a vevő (és itt tényleg az alap vevőre gondoljunk aki bemegy mondjuk az egyik kis fagyizóláncba Szöulban) úgy jut, hogy „eladja” a cégnek az adatait (telefonszám, életkor esetleg kerület ahol lakik, stb.).  A BT token feladat pedig, hogy maga az esetünkben említett fagyi márka saját hűségpont-tokeneket bocsát ki (hála a Carry Protokolnak), amelyet tovább osztogat a klienseinek, vevőinek, fogyasztóinak.

Hogy mindez megvalósuljon szükség lesz egy Carry Wallet-re amely egy digitális ponttgyűjtő tárca az amúgy is életüket okostelefonon élő koreaiaknak és szüksé lesz egy Carry Device API-ra, amely a kisboltok érintőképernyős tabletjeire kerül majd feltelepítésre. A Carry Wallet képes lesz arra, hogy QR kódokat olvasson és ide érkeznek majd a márkák promociós ajánlatai is és nem utolsó sorban itt tárolódnak majd a már megszerzett, vagy kapott hűségpontok.

Team

Csak, hogy ne legyen unalmas a cégnek 2 CEO-ja van Grant Sohn és Richard Choi (lásd fenti videó). Ez a két úriember 2011-ben indította el a koreai Spoqa rendszert, mely 7 év alatt több mint 10 ezer kis és nagy bolt láncainak üzletébe helyezett ki tableteket, melyek segítségével interaktívvá válik a termékért való fizetés menete. A vevők pontokat kapnak, promóciókban vesznek részt stb. A Spoqa előtt Grant piaci értékeléssel és konzultációval foglalkozott, Richard pedig kutató mérnök volt. A csapat további tagjait is megemlíthetnénk, úgy mint Swen Mun -t aki 5 éve CTO a Spoqa-nál, vagy Jungwong Yu-t is aki az üzlet fejlesztésért felelő. Mun mellesleg olyan cégeknél volt vezető, mint a Naver (gyakorlatilag ők a koreai Google és tőlük származik korea elsőszámú chat plaformja is a KakaoTalk) és Yahoo. A csapatot sorolhatnánk, de mivel egy létező platform lépi meg a blokklánc fele vezető utat, ráadásul a Spoqa-val már most a koreai piac 60%- az övék… valahogy nincs is miről beszélni.

Timeline

A legaggasztóbb rész talán (már ha használhatjuk ezt a szót) a kicsit nagy szellős léptekben tervezett piaci bevezetés.

2018 Q3-Q4 – okosszerződés és a kereskedő oldalára fejlesztett API és a wallet SDK

2019 Q1-Q2 – elindul a wallet

2019 Q3-Q4 – elindul a kereskedői oldalon a hűségpontok kezelése

2020 – lábraáll a teljes promóciózást futtató rendszer

Összegzés

Projekt név: Carry Protokol

Token jelölés: CRE

Weboldal: carryprotocol.io

White paper: https://carryprotocol.io/static/docs/Carry_protocol-white_paper%28ENG%29.pdf

Hard cap: 48.000 ETH (a kibocsátott tokenek 40% kerül értékesítésre)

Blokklánc: Ethereum (ERC20) de itt csak a gyűjtés megy és később indul a saját mainnetjük

Pre-sale és bónuszok: 2018 június 24., a bónusz 15% mely 3 hónapra kerül zárolásra

Naprakészebb infókért kövesd a Telegramot

Végszó

A Carry Protokolnak a projektet megelőző Spoqa miatt nem kell kiépítenie egy új piacot, hiszen az már bizonyított. A koreai piac fogékony az új dolgokra és a crypto már most is nagy népszerűségnek örvend. Látszólag semmi akadálya annak, hogy a Carry sikeresen elinduljon. Természetesen nem ez az első kupón, pontrendszer, stb. kezdeményezés és mindig van másik. Ami nem kicsit zavaró viszont, hogy valahogy nem érthető, hogy miért tart a fejlesztés és a teljes bevezetés 1,5-2 évig.

Te hogy látod?

Gyere és írd meg a véleményed a zárt Facebook csoportunkban, ahol egy aktív és segítő közösséggel vitatjuk meg az ICO világ fejlesztéseit és történéseit.

Te befektetnél? Igen vagy nem? 1 vagy 0. Válaszodat az alábbi Facebook link alatt várjuk:

https://www.facebook.com/icomustra/videos/2055228334804914/

Ha még nem vagy tagjai az ICO elemző zárt csoportunknak csatlakozz itt:
https://www.facebook.com/groups/icomustra/

Természetesen ahogy mindig ez csak egy információt átadó anyag és nem minősül befektetési tanácsnak. A te felelősséged, hogy megkutass nyomozz és befektess, mi csak információt adunk át.

Related posts